plantegning

Typehus eller arkitekttegnet bolig?

Når man står med en byggegrund og skal finde et drømmehus, kan det være svært at overskue de mange muligheder. På nettet findes utallige typehuse, med attraktive ”fra priser” og forskellige indretninger, stilarter og tillægspakker.

Alternativt kan man få en arkitekt til at styre byggeprocessen fra A-Z og tegne et hus som passer til grunden og jeres ideer, drømme og behov  – men er det ikke dyrt?

Ikke nødvendigvis:

Til trods for at Rune (MNTarkitekter.dk) fik huset til at virke større ved hjælp af lysindfald så lykkedes det ham at skære 5 kvm af huset størrelse i forhold til vores eget forslag, så vi kunne bygge det arkitekttegnede hus billigere samtidigt med at det var meget mere gennemtænkt.

(Ovenstående og nedenstående citater er fra Helle og Poul, som var i tvivl om de ville bruge en arkitekt, men endte med at få lavet et skitseforslag – læs mere om deres erfaringer her)

Er arkitekten den rette løsning for jer? – på to timer har I svaret!

Er I i tvivl om et arkitekttegnet hus er noget for jer og en realistisk løsning til jeres økonomi, ønsker og drømme?

Ring og aftal et uforpligtende møde, så vil vi i løbet af ca. 2 timer gennemgå jeres egne plantegninger og/eller de typehuse I overvejer at købe og se hvordan de passer sammen med jeres behov og boligdrømme:

Tlf. 2463 1415 – email: rune@mntarkiteter.dk

I er kun forpligtet til at betale for de to timer mødet varer (se vores priser her) – og efterfølgende vil I have et godt grundlag for enten at tage en dialog med typehus-/byggefirmaet om ændringer og forbedringer, eller at bestille et skitseforslag på et arkitekttegnet hus hos os.

Typehus/byggefirma:

Ideen om typehuset er god – man vælger et hus og ”putter i kurv” og så ’ved man’ fra starten hvad det kommer til at koste og hvordan det er indrettet. Og så er det let og billigt… MEN:

Desværre oplever mange at den ‘faste’ billige pris ender med en noget større regning!

Når indholdet og kvaliteten i ”standartpakken” konfronteres med ønsker, tanker og behov, viser det sig oftest ikke at være tilstrækkelig og så bliver det dyrere. Og det er svært at se hvilke konstruktioner og løsninger der gemmer sig bag de overflader der er nævnt i salgsmaterialet.

Typisk er fraprisen lavet ud fra et absolut minimum hvor alle tilvalg koster ekstra – og det er ikke altid let at gennemskue hvad der ikke er med i prisen, før det dukker op som ekstraregninger.

Det er heller ikke let at finde et typehus som passer 100% til grunden og dækker lige præcist de behov, ønsker og drømme I har. Ofte vil man føle at der mangler “et eller andet”, og tilpasninger af planerne har det med at blive lappeløsninger der kun næsten er gode nok.

Vi fik udvalgt et byggefirma, som virkede fornuftigt og vi fik rentegnet vores hus af virksomhedens tegner/konstruktør, men når vi kiggede på det endelige resultat synes vi at der manglede noget hygge og “hjem” over huset.

Den arkitekttegnede bolig:

Arkitektens fornemste opgave er at skabe værdi for jer – ikke kun brugs- og oplevelsesværdien ved at bo i et gennemtænkt, oplevelsesrigt og funktionelt hus, men også konkret ved en optimering af indretning, så der spares m² og huset bliver billigere at opføre, samtidig med at kvaliteten øges.

Man skal ikke have set mange ejendomsmæglersider for at vide at et arkitekttegnet hus også kan sælges (eller belånes) til en højere pris, da den gode indretning og oplevelserne gør boligen mere attraktiv for køberne.

Det var en helt utrolig god oplevelse at se det nye forslag.

Der var stadig elementer fra vores egen plan, men alt var gennemtænkt ned til mindste detalje og Rune havde sørget for at der var gennemgående lys hele vejen igennem huset…

Nu hvor vi kan se resultatet af anstrengelserne er vi glade for at vi brugte et beskedent beløb på at få vores hus til at leve op til drømmen.

Ikke kun indretning, lys og rum…

I det videre forløb er arkitekten også med til at styre byggeprocessen for jer, og at sikre at I tager de bedste valg:

 •  at der vælges byggetekniske korrekte løsninger (eksempelvis at undertaget som minimum har samme levetid som tagbeklædningen, at konstruktionen fugtteknisk er korrekt opbygget, osv. osv. osv….)
 • at løsninger er langtidsholdbare og med lave vedligeholdelsesudgifter
 • at kontrakten med entreprenøren varetager jeres interesser og sikrer jeres rettigheder 
 • at I får bygget huset til den mest attraktive pris uden urimelige ekstraregninger.
 • at huset opføres i den kvalitet som er aftalt og beskrevet i arkitektprojektet

Det er en kompleks proces at bygge et hus med mange vigtige valg der påvirker kvaliteten og dermed værdien af den færdige bolig. For mange vil det at bygge et nyt hus være den største investering i deres liv – arkitekten er med til at sikre at I tager de bedst mulige valg, så det bliver en god investering.

Hvem arbejder jeres rådgiver for?

Når man skal investere flere millioner kr. i et nyt hus, er det væsentligt at overveje hvilke interesser ens rådgiver har.

Typehusfirmaet/byggefirmaet lever af at bygge og sælge huse og tjener mest hvis de køber materialer billigst muligt, bruger mindst mulig tid på at bygge (og rette tegninger, forbedre projektet m.v.) og får mest muligt for huset.

Arkitekten lever af at sælge rådgivning og er direkte ansat af jer og varetager kun jeres interesser.

Derfor vil arkitekten arbejde på at I får så godt et hus som muligt, til den bedst mulige pris – også selv om det betyder at det er lidt vanskeligere for entreprenøren, at han kan tjene lidt mindre på opgaven eller at han skal lave noget om som ikke er udført godt nok.

Så hvorfor vælge en arkitekt?

Arkitekten kender alle byggeriets faser og rådgiver ikke kun om indretning og udformning, men også om kontraktforhold, økonomi, byggeteknik… m.v. Han styrer hele processen for jer og sikrer at det er jeres interesser som varetages.

 • I får et hus som er mere værd
 • I får større brugsværdi og glæde ved den daglige brug af huset
 • I får uvildig rådgivning til den største investering i jeres liv
 • I bliver guidet fra A-Z igennem den komplicerede byggeproces
 • I er sikret rimelige kontrakter der varetager jeres interesser
 • Det er en investering som betaler sig – har I råd til at lade være?

…vi er rigtig glade for det samlede resultat og vil give vores varmeste anbefalinger til andre i samme situation om at benytte en arkitekt – det har betydet huset ikke bare er funktionelt, men danner en perfekt ramme om vores familie, så det er blevet et rigtigt hjem. (Læs mere her)