Økologisk bofællesskab – måske som passivhuse

Økologisk bofællesskab eller andre alternative boformer

Økologisk bofællesskab, bæredygtige bebyggelser, fællesbebyggelser, kollektiver eller flerfamiliehuse?

I de senere år er der blevet større interesse for bofællesskaber som er mere end bare det at bo ved siden af hinanden. Det kan være med udgangspunkt i ønske om stærke naboskaber, ønske om økologiske-/lavenergi- eller bæredygtige boformer eller et ønske om at “sammen kan vi mere”. Ideen er dog ikke ny men trækker tråde tilbage til 60’ernes og 70’ernes bofællesskaber og kollektiver. Niveauet af fællesskab kan dog varieres og moderne bofællesskaber er ofte en blanding mellem det individuelle og det som man deler. Der er stort potentiale når flere går sammen om at skabe et bofællesskab:

  • Børnefamiliers mulighed for samvær med andre familier
  • Seniorfællesskabets tryghed og naboskab
  • Flere generationer sammen
  • Deling af fællesfaciliteter
  • Bedre byggeøkonomi ved opførelse af flere boliger og fællesfaciliteter
  • Selvforsyning af fødevarer eller energi
  • Optimering af ressourceforbrug

Udvikling af en ny bebyggelse er en spændende proces hvor rammerne om fællesskabet og livet skabes. Vi vil meget gerne hjælpe med ideudviklingen og udformningen af boliger og fællesfaciliteter.

Livslang erfaring med fællesbebyggelser

Arkitekt MAA Rune Dybkjær er opvokset i en fællesbebyggelse i Vestjylland og har på egen krop mærket hvilke kvaliteter og muligheder dette giver. Fællesbebyggelsen blev bygget i starten af 1970’erne med 12 individuelle huse omkring et bilfrit fællesområde. Udover fællesområdet er der et fælleshus med fælles varmeforsyning (landets største private solfanger da den blev bygget: ca. 165 m²), fælles vaskeri/værksted, et fælles carportareal og et areal udlagt til haver. Udover obligatoriske pligter (eks. at slå græsset hver 12 år) var fællesskabet opbygget med udgangspunkt i frivillig tilvalg, således at eks. fællesspisning, hønsehold m.v. blev benyttet i varierende omfang af de forskellige beboere. Opvæksten i en fællesbebyggelse har givet inspiration til at tænke “ud af villakvarteret” med en idekasse til forskellige boformer der kan mere end bare at være huse placeret ved siden af hinanden. Rune vil meget gerne hjælpe med at udvikle et moderne bofællesskab, og fortælle om egne erfaringer og ideer når I går med tanker om at starte et nyt projekt.

Kontakt gerne Rune direkte: rune@mntarkitekter.dk eller tlf. 2463 1415

Økologi, fællesskaber og lavenergi

Møller Nielsens tegnestue har altid haft en stærk profil på lavenergi. I 1987 tegnede Per B. Clausen lavenergibofællesskabet Vestenvinden i Ribe og i 1990 stod Møller Nielsens Tegnestue for udviklingen af et lavenergi Bofællesskabet Ravnshøj ved Jelling. Bebyggelserne er stadig velfungerende og i 2003 blev Ravnshøj fredet med en bevarende lokalplan. I den seneste tid har vi udviklet flere passivhuse – bl.a. til Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi – og har en drøm om at skabe et moderne bofællesskab med lavt (eller intet) energiforbrug og et naboskab der skaber rum for fællesskab til vor tids familieliv. Hvis I ønsker at afsøge mulighederne for at etablere og udvikle et moderne bofællesskab vil vi meget gerne bidrage med tanker, erfaringer og ideer.

Har I projektet vi søger, så kontakt os: mnt@mntarkitekter.dk eller tlf.: 9785 0833