Arkitekttegnet eller typehus?

Arkitekt skal/skal ikke?

Vi blev kontaktet af Helle og Poul, som selv havde tegnet indretningen til et hus og haft en dialog med 3-4 byggefirmaer, men alligevel følte de at der manglede noget.

Vi aftalte et uforpligtende møde, hvor vi gennemgik deres tegninger og hvad de ønskede og drømte om – og jeg kom med kommentarer og ideer til forbedringer.

Efterfølgende bad de mig om at tegne et skitseforslag, som blev grundlaget for det hus de nu er flyttet ind i.

Typehus, byggefirma eller arkitekt?

denne side skriver vi lidt om forskellen mellem et typehus og at få en arkitekt til at hjælpe.

Herunder kan I læse om hvilke overvejelser Helle og Poul havde og hvordan de oplevede forløbet med arkitekten:

Typehus

Det startede med at vi skulle have et nyt hus at bo i og vi kunne ikke finde et “brugt” som passede til vores ønsker. Derfor gav vi os til at kigge på hvad diverse typehusfirmaer kunne tilbyde og her kiggede vi især på plantegningerne.

Vi havde allerede fundet byggegrunden hvor vi gerne ville bo og havde også en ret klar idé om hvordan huset skulle vende, og hvad der skulle være i fokus.

Efter megen søgen på internettet blev det mere og mere klart for os at vi ikke kunne finde noget som var “en del af pakken”, så vi begyndte at tegne den ene planløsning efter den anden for at få huset til at indeholde det ønskede antal værelser og forsøgte efter bedste evne at få mest muligt ud af hver kvm.

Tegn selv – byggefirmaer

Med en hjemmelavet planløsning og en facedetegning gik vi ud til 3-4 byggefirmaer for at få et tilbud på huset for at se hvad der kunne lade sig gøre inden for vore budget.

I samme omgang håbede vi på at få noget sparring og input til vores tegninger for at optimere huset i forhold til pris og funktion, men det var ikke meget de forskellige firmaer kunne byde ind med – de forholdt sig til skitsen og forsøgte højst på at komme med et par inputs til materialevalg.

Vi fik udvalgt et byggefirma, som virkede fornuftigt og vi fik rentegnet vores hus af virksomhedens tegner/konstruktør, men når vi kiggede på det endelige resultat synes vi at der manglede noget hygge og “hjem” over huset.

Planløsningen var blevet for optimeret så der ikke var spild-kvm, og det hele blev lidt klinisk og sterilt.

Arkitekt – rådgivning, en god ide?

Vi besluttede at invitere en arkitekt ud til et uforpligtende besøg for at sikre, at huset ikke bare blev oplevet som en kasse med flere kasser i.

Rune Dybkjær fra MNT Arkitekter kom ud forbi vores grund, og sammen gennemgik vi hvilke krav vi havde til vores kommende hus.

Rune spurgte ind til forskellige ting, og sammen fik vi sat ord på vores idéer og ønsker. Vi kiggede på de tegninger, som vi selv havde fået lavet og forklarede ham at vi synes huset manglede sjæl og liv.

Efter mødet var vi stadig meget i tvivl om hvorvidt vi skulle få arkitekten til at tegne en ny plantegning – for hvem ved hvad der kommer ud af det?

“Vi havde jo trods alt arbejdet med vores plantegning i mange måneder, så hvad kunne en arkitekt tilføje og gøre bedre?”

“I en byggesituation er der mange udgifter, så skulle vi tilføje endnu en post på byggeregningen uden helt at vide om vi ville kunne lide resultatet?”

Vi valgte heldigvis at takke ja til arkitektens tilbud, og gav ham frie hænder til at lave en ny plantegning med udgangspunkt i det vi tidligere havde snakket om, og efter et par dage fik vi tilsendt en ny plantegning fra Rune.

Skitse fra arkitekten

Det var en helt utrolig god oplevelse at se det nye forslag.

Der var stadig elementer fra vores egen plan, men alt var gennemtænkt ned til mindste detalje og Rune havde sørget for at der var gennemgående lys hele vejen igennem huset, og at vinduer var placeret med øje for maksimalt udsyn og rumoplevelse.

Desuden var huset blevet mere sammenhængende og der var blevet lavet en hyggekrog til vores piger til deres fælles ting.

Er det arkitekttegnet hus dyrere?

Til trods for at Rune fik huset til at virke større ved hjælp af lysindfald så lykkedes det ham at skære 5 kvm af huset størrelse i forhold til vores eget forslag, så vi kunne bygge det arkitekttegnede hus billigere, samtidigt med at det var meget mere gennemtænkt.

Nu hvor vi kan se resultatet af anstrengelserne er vi glade for, at vi brugte et beskedent beløb på at få vores hus til at leve op til drømmen.

Faktisk var vi så glade for planløsningen at vi tog kontakt til Rune igen da vi skulle have lavet en haveplan.

Rune var frisk på at give det et forsøg og kom endnu engang forbi huset for at gennemgå vores ønsker og vi endte med at følge hans plan endnu engang.

Det er tydeligt at hus og have er tænkt sammen i en helhed og vi er rigtig glade for det samlede resultat og vil give vores varmeste anbefalinger til andre i samme situation om at benytte en arkitekt – det har betydet huset ikke bare er funktionelt, men danner en perfekt ramme om vores familie, så det er blevet et rigtigt hjem.

Med venlig hilsen

Helle og Poul

Overvejer I at bygge et typehus eller få et arkitekttegnet hus?

Vi hjælper gerne med at kvalificere valget mellem typehus og at få lavet et arkitektprojekt. Eller at øge kvaliteten af de tegninger I selv har lavet – på samme måde som vi hjalp Helle og Poul.

Om I har brug for 2 timers møde, et skitseforslag eller et helt arkitektprojekt hvor vi styrer processen fra A-Z, finder vi ud af sammen.

Ring eller mail og hør mere:

rune@mntarkitekter.dk

Tlf. 9785 0833

FACTS:
Type:
Arkitekthjælp til udformning af bolig
Bygherre:
Helle og Poul
Størrelse:
185 m²
Opført:
2016
3d plan
Arkitekttegnet eller typehus?
Plantegning
Perspektiv

ØNSKER DU NOGET TILSVARENDE?

Book et uforpligtende møde her eller ring til os på 9785 0833